5 Redenen waarom je op vakantie moet gaan, en snel een beetje!

De zomer is in aantocht! Weet jij al wanneer je op vakantie gaat en waarheen? Of heb je redenen om niet op vakantie te gaan? Met deze vijf redenen verdwijnen al je twijfels als sneeuw voor de zon.

Je drukke leven is niet langer een excuus om een vakantie over te slaan. Je krijgt niet voor niets vakantiedagen. En als je eigen baas bent, gun jezelf dan ook vooral die vrije tijd! Er even tussenuit gaan kan namelijk niet alleen rustgevend zijn. Het verbreed je horizon en het brengt ook vijf grote gezondheidsvoordelen met zich mee.

  1. Een kleinere buikomvang

Vaak eten we wat meer en ongezonder tijdens de vakantie. Toch heeft op vakantie gaan echt een positief effect op je buikomvang. Dit blijkt uit een onderzoek dat werd gedaan aan de Universiteit van Pittsburgh. Tijdens dit onderzoek werden 1400 mensen onderzocht op de effecten van vrije tijd op hun lichaam. Degenen die het meeste gebruik maakten van hun vrije tijd, hadden een lagere BMI én kleinere buikomvang. En laten dit nu net twee factoren zijn die veel zeggen over je algemene gezondheid.

  1. Een langer leven

Vrouwen die erg weinig vakantie nemen (eens per zes jaar of minder), lopen maar liefst acht keer meer risico op een hartaanval. Ook is de kans acht keer groter dat zij sterven aan een hartziekte in vergelijk tot vrouwen die twee keer of vaker per jaar er tussenuit gaan. Dit blijkt uit de uitkomsten van Framingham Heart Study. Tijdens dit onderzoek werden vrouwen voor twintig jaar lang gevolgd.

  1. Minder stress

Er even tussenuit gaan werkt verjongend! En misschien is dit nog wel meer het geval dan voorheen werd aangenomen. Uit onderzoek van de Universiteit van Wenen blijkt dat vakantiegangers minder stress gerelateerde klachten hebben als hoofdpijn, rugpijn en hartkloppingen. Zelfs vijf weken na terugkomst van vakantie voelden zij zich beter dan collega’s die niet op vakantie gingen.

  1. Een beter liefdesleven

Maar liefst tachtig procent van de mensen die ieder jaar op vakantie gaan, zijn zeer te spreken over de romantiek binnen hun relatie. Dit blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Nielsen. Mensen die geen vrije dagen opnemen zijn minder te spreken over hun liefdesleven, 56 procent is dan nog maar positief over de romantiek. En voor wie nog twijfelt over de gezondheidsvoordelen van een goed liefdesleven: zoenen en seks geven je immuunsysteem een boost en zijn goed voor het brein. Als dit geen reden is om zo snel mogelijk vakantie te nemen!

  1. Een betere slaap

Uit onderzoek van Air New Zealand en voormalig NASA-wetenschappers blijkt dat je niet alleen beter slaapt op vakantie, maar dat je bij thuiskomst ook meer uit je slaap haalt dan voorheen. Dit onderzoek werd gedaan onder een groep reizigers. De deelnemers kregen polsbandjes die de kwantiteit en kwaliteit van hun slaap voor, tijdens en na hun reis bijhielden. Wat bleek? De reizigers sliepen niet alleen een uur langer tijdens hun vakantie, maar hielden het ook vol om bij thuiskomst twintig minuten per nacht meer te slapen. Volgens de onderzoekers helpt vakantie je om te stoppen met gewoontes die je slechter laten slapen, zoals nog even werken voor het slapen gaan of het staren naar het schermpje van je telefoon.

Kortom: maak snel plannen. Fijne vakantie!

(Bron: The Optimist Daily)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *