Act of kindness day!

Vandaag, 17 februari, is het Doe Vriendelijk Dag.

Ik vond het weer geweldig en grappig om te lezen dat we ook daar een speciale dag voor hebben, zo kort na de dag van de (geheime) liefde??!

Het is de bedoeling dat we deze dag extra vriendelijk zijn voor de mensen om ons heen. Deze dag wordt niet alleen in Nederland gevierd maar over de hele wereld. Deze hele dag zullen mensen dan ook extra vriendelijk zijn voor hun medemens en jij kunt natuurlijk ook meedoen…..

Het is niet de bedoeling, zoals bij Valentijn, om cadeautjes te geven maar om op een andere manier je waardering voor iemand oprecht te laten zien. Stuur een mooi berichtje, bel iemand op of ga spontaan op visite!
Met complimentjes kun je je vriendelijkheid delen. Ervaar hoe leuk het is als je iemand spontaan een complimentje geeft over waar hij of zij mee bezig is of gewoon aan iemand die voorbij loopt!

Bied je hulp aan

Weet je dat iemand zijn huis aan het opknappen is of hulp kan gebruiken met een bepaald klusje? Bied dan eens je hulp aan. Het is fijn als er iemand voor je klaarstaat, ook als is het een onbekende. Bijvoorbeeld aan die mevrouw in de supermarkt die een boodschap laat vallen met haar handen vol.

Tover jij een glimlach op het gezicht van de mensen om je heen?

Natuurlijk is het niet de bedoeling om alleen op deze dag vriendelijk voor je medemens te zijn. Het is altijd mooi als je vriendelijk naar anderen bent en je je glimlach laat zien! Toch gebeurt dit om verschillende redenen niet altijd. We hebben bijvoorbeeld veel aan ons hoofd of zitten niet lekker in ons vel. Dan schiet ons vriendelijk zijn er bij in! Ik vond deze dag een mooi aanknooppunt om aandacht te besteden aan vriendelijkheid. Een mooi begin om je bewust te worden van de vriendelijkheid van jezelf en anderen.

Ook bij de Zhineng Qigong oefenen we deze innerlijke glimlach en de vriendelijkheid naar jezelf en anderen. Wil je dat ook eens ervaren? Meer informatie hierover lees je op de volgende pagina van mijn site https://www.kuri.nl/zhigong/

En kom dan langs voor een gratis proefles op maandagmorgen of woensdagavond in Numansdorp https://www.yoshikai.nl/sportaanbod/zhinengqigong

Probeer iedere maand iets nieuws!

Half december schreef ik een blog over goede voornemens. Ben jij gestart met een goed voornemen? Lukt het je om dit in te passen in je dagelijkse bezigheden? Of heb je je goede voornemen niet kunnen volhouden en heb je je oude routine weer opgepakt? Stap dan net als ik op de rem, en doe er iets aan! Hoe? Door iedere maand iets nieuws te proberen!

Zo daag je jezelf uit

Elke maand een nieuwe ervaring, het is iets wat in eerste instantie overweldigend kan overkomen. We denken toch vaak:  “Ik weet wat ik leuk vind en daar hou ik me ook aan”. Maar door elke maand iets nieuws te proberen kun je nieuwe dingen leren, een nieuwe hobby ontwikkelen en nieuwe mensen leren kennen. Met die nieuwe ervaringen doorbreek je je oude routine. Daarmee voel je je minder snel verveeld en gelukkiger. Je daagt jezelf uit en haalt jezelf uit je dagelijkse gewoonten.

Stap uit je comfortzone

Maar wat is dan nieuw? En waar moet ik dan mee beginnen? Er is vast wel iets nieuws wat je altijd al hebt willen doen, maar wat je niet aandurfde of waar je geen tijd voor kon vrijmaken. Geïnspireerd door mijn klanten als Theo, die met drummen is begonnen, Suzanne die prachtig kan tekenen en dat heeft opgepakt en de schilderijen die Martin liet zien op zijn telefoon heb ik een lijstje gemaakt wat je de komende maanden zou kunnen ondernemen:

 • Het leren spelen van een instrument.
 • Italiaans of een andere taal gaan leren.
 • Een proefles nemen voor een  nieuwe sport die je altijd had willen proberen. Zoals Anne-Marie die onlangs is begonnen met lessen Zhineng Qigong die ik op maandagmorgen en woensdagavond geef.
 • Je kunt ook gewoon thuis beginnen met het koken van een nieuw gerecht met ingrediënten die je nooit eerder gebruikte.
 • Op je werk eens kijken of je een bepaalde werkwijze ook op een andere manier kunt doen.
 • Ga tekenen of schilderen.
 • Of beginnen met het maken van je eigen kleding.
 • En zo zijn er best 12 nieuwe bezigheden te verzinnen om het hele jaar mee te vullen waarmee je veel plezier kunt beleven!

Durf uit je comfortzone te stappen en verbaas jezelf door dingen te doen die je altijd al wilde doen! Veel Plezier!

Alles is in voortdurende verandering

Laatst kreeg ik de Hapinezz-scheurkalender cadeau. Iedere dag een nieuwe inspirerende tekst. Vandaag ben ik jarig en precies op deze dag staat er een prachtige inspiratietekst die ik graag met jullie wil delen:

“Alles is voortdurend in verandering”

Kijk maar eens naar een foto van tien jaar geleden. Toen zag ik er echt anders uit. Die tijd komt nooit meer terug. Tijd tekent je, of je wilt of niet. Je maakt leuke en positieve dingen mee maar ook komen moeilijke of verdrietige dingen op je pad.

Ga eens na in hoeverre je verandering toelaat in je leven. Niets is voor altijd. Niets blijft voor altijd hetzelfde. Geen baan is voor eeuwig, kinderen worden groot en vliegen uit, vrienden komen en gaan. En jij? Je hebt je maar aan te passen. Laat die veranderingen je les zijn in acceptatie en relativeringsvermogen. Het maakt je minder gehecht en dat verzacht de pijn van het onvermijdelijke afscheid.

“Als alles stroomt”, zoals Lao Tse al zei, “kun je het beste met de stroom meegaan!”

 • Vind jij het moeilijk om met veranderingen om te gaan?
 • Voel je je geblokkeerd?
 • Kun je moeilijk beslissingen nemen?

Shiatsu kan je helpen om de blokkades die je in je gedachten en in je lichaam voelt, op te lossen en te laten stromen. Maak een afspraak en samen kijken we hoe ik je kan helpen om beter met veranderingen om te gaan.

Mijn nieuwjaarswens voor jou!

Dat je in 2018 mag genieten van
het winterweer van januari
de zotheid van februari
het nieuwe leven van maart
de lentesfeer van april
de blijheid van mei
de warmte van juni
de vakantiegenoegens van juli
de rust van augustus
de nazomer van september
de kleurenpracht van oktober
de stilte van november
de gezelligheid van december!

365 nieuwe dagen met zoveel nieuwe kansen!
Veel inspiratie, liefde, gezondheid, energie en balans!

Begin vandaag al met je goede voornemens!

2017 is bijna voorbij  en het nieuwe jaar staat voor de deur. Veel mensen zijn bezig met het bedenken van goede voornemens om op 1 januari mee te beginnen. Maar waarom op 1 januari beginnen? Is dat omdat we het nieuwe jaar zien als een  nieuwe start? Een moment om een bepaalde periode af te sluiten of juist om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen?

Het ontstaan van goede voornemens

Het is heel mooi om een goed voornemen te hebben, maar waar komen ze vandaan? Vaak zijn het dingen die we eigenlijk al weken, maanden of zelfs jaren willen doen. Bijvoorbeeld meer bewegen, eindelijk dat boek eens lezen of naar de cursus gaan die je al jaren wil doen.

Af en toe duikt het op in onze toekomstige agenda.  We willen dus iets veranderen of verbeteren in ons leven. Het is heel positief en optimistisch om een goed voornemen te hebben.

Een nieuw begin

Het nieuwe jaar wordt vaak als nieuw hoofdstuk gezien;  een nieuw begin. Daarom kiezen we er vaak voor om dan met een goed voornemen te beginnen. We voelen ons vol nieuwe energie en willen er voor gaan. Maar waarom niet nu meteen? Elke dag, elke minuut en elke seconde kun je ook zien als een nieuw begin. Dus dit is NU het perfecte moment om te starten met je goede voornemen.

Begin vandaag en hou vol

Vaak beginnen we vol goed moed aan ons nieuwe voornemen. In het begin gaat het heel goed en hebben we  er zin in. Maar vaak is dat van korte duur. Misschien zien we niet snel genoeg resultaat of kost het toch teveel energie? Door meteen alles te geven,  haken we snel af.

Maar waarom ben je dan begonnen? Probeer daarom, voordat je aan een goed voornemen begint, het realistisch te maken. Wanneer je nu van start gaat, geeft dat minder druk die vaak aan het begin van het nieuwe jaar wordt ervaren. Je wil dan vaak alles in een keer veranderen. Dat hoeft niet. Begin daarom vandaag en maak het jezelf makkelijker. Stel je voornemens soms een beetje bij. En realiseer je dat dingen vaak niet snel gaan en vanzelf gebeuren. Het is niet voor niets een goed voornemen. Dus ga er voor en hou vol!

Ga jij ook voor stressvrije feestdagen?

De feestdagen staan weer voor de deur en voor je het weet schuif je met familie en/of vrienden aan voor het kerstdiner. Vaak kunnen deze dagen ook voor veel stress zorgen. Er wordt vaak uitgebreid gekookt, soms wil je nog cadeautjes kopen en zijn je dagen opeens met allerlei afspraken volgepland die nog voor het nieuwe jaar moeten plaatsvinden. Hoe hou je je hoofd koel voor en tijdens deze dagen?

Zorg voor goede planning

Het is handig om van te voren alles goed te plannen. Schrijf in je agenda welke afspraken je allemaal hebt. Probeer heldere lijstjes te creëren voor je boodschappen, wat en wanneer wil je de ingrediënten voor je diner inslaan? Welke cadeautjes wil ik voor wie kopen ect. Met deze lijstjes creëer je overzicht en krijg je meer rust in je hoofd.

Tijd voor jezelf!

Ook in een drukke periode als deze is het belangrijk om tijd voor jezelf te maken. Probeer bijvoorbeeld elke ochtend of avond wat ontspanningsoefeningen te doen, ga sporten of maak een wandeling in de natuur. Neem tijd voor jezelf en doe dit op jouw manier. Daarmee laad je jezelf weer helemaal op met nieuwe energie.

Vraag hulp of bied het aan

Zit je met je handen in het haar? Vraag dan om hulp. Het is geen zwakte om hulp te vragen. Het is juist sterk als je je grenzen aangeeft en kunt aangeven dat dingen te veel voor je worden en je hulp nodig hebt.  Je kunt natuurlijk ook je hulp aan iemand anders bieden wanneer je ziet dat je partner, familielid, buurvrouw of vriend(in) overloopt. In beide gevallen is het heel leuk en gezellig om elkaar te helpen en er iets moois van te maken.

Je doet het goed

En vergeet tenslotte niet dat je het goed doet. Je doet je best. Misschien wil je alles helemaal tot in de puntjes verzorgd hebben, maar is dit het belangrijkste? Door alle stress vergeet je te genieten. Probeer met deze paar kleine tips iets meer te ontspannen en onthoud dat het uiteindelijk allemaal draait om samen te zijn en te genieten van elkaars gezelschap.

Fijne feestdagen!

Verlicht zelf je stress met 5 acupressuurpunten

Iedereen voelt weleens stress maar voel je de stress (bijna) dagelijks, dan kan het een belangrijk gezondheidsprobleem worden. Ons lichaam ervaart stress om ons te helpen te overleven op het moment dat er echt gevaar dreigt. Sterker nog, stress activeert het sympathisch zenuwstelsel om de bloedstroom naar de spieren te versterken zodat er energie vrijkomt om te rennen, vechten etc..
Helaas worden we elke dag met stress geconfronteerd. In plaats van ons zorgen te maken over natuurlijke vijanden (denk aan bijvoorbeeld aan roofdieren) maken we ons zorgen over deadlines en verantwoordelijkheden. Deze factoren van het leven zullen nooit echt weg gaan en kunnen er voor zorgen dat sommige van ons zich chronisch gestresst voelen. Na verloop van tijd kan dit leiden tot slapeloosheid, spijsverteringsproblemen, hoofdpijn, verminderde seksuele verlangen, lage energie en een heleboel andere symptomen zoals:
• Hoge bloeddruk
• Hoge bloedsuikerspiegel
• Depressie
• Angststoornis
• Gewichtstoename
• Vermindering van geheugen en concentratie
• Verslechterd immuunsysteem
Hoe kun je stress managen?
Het is geen verrassing dat goed eten, mediteren en oefenen kan helpen om stress te verminderen, maar soms heb je een extra boost nodig.
Acupressuur is een van de makkelijkste en oudste methode die je snel kunt helpen stress te verlichten. Dit doe je door het aanraken van bepaalde drukpunten, die op de meridianen liggen. Deze meridianen staan in verbinding met specifieke organen of zijn netwerken waar de levenskracht of «Qi» doorheen stroomt. Wanneer deze Qi geblokkeerd is, kun je ziek worden.
 
Hoe gebruik je acupressuur?
Voordat je begint met het behandelen van jezelf adem je diep in en uit. Je masseert en stretcht de huid licht rondom de acupressuurplek. Je plaatst zachtjes je duim of handpalm op de plek en geeft steeds meer druk. Hou dat ca. 3 minuten aan. Probeer de balans te vinden tussen ontspanning en pijn en adem diep in en uit.
Nu volgt de uitleg van 5 acupressuurpunten die angst en stress kunnen verlichten en die je aan beide kanten van het lichaam kan masseren.
 1. “Nei Guan” – Binnenpas – Pericard 6

Plaats drie vingers op je onderarm. Houd je ringvinger evenwijdig aan je pols. Schuif je vinger naar het midden van je onderarm naast je derde vinger. Hier ligt het drukpunt. Je kunt of druk met je wijsvinger of met je duim zetten. Na 2-3 minuten beweeg je je vinger voorzichtig in een cirkelbeweging. Je voelt de spanning minder worden en verdwijnen.

 1. “He Gu” – Verenigde dalen – Dikke Darm 4

Plaats je hand met je handpalm naar beneden zoek de huidplooi tussen je duim en wijsvinger. Spreid je linkerhand uit en plaats je rechterduim op die plek. Geef zachtjes steeds meer druk. En blijf diep ademen om alle spanning in je lichaam te laten wegstromen.

3. “Jian Jing” –  Schouderbron – Galblaas 21

Kijk in de spiegel om de plek recht tussen je nek en schouder te vinden. Gebruik je wijsvinger om direct druk op deze plek te geven en herhaal aan dit aan beide zijden om Qi door je hele lichaam te laten stromen. Het kan in het begin een pijnlijk gevoel geven maar doe je ogen dicht en blijf ademen. Je lichaam zal zich steeds verder ontspannen.

 1. “Zhong Fu” –  Verzamelzaal van het midden –  Long 1

Als je problemen hebt met het rustig en diep ademhalen, gebruik dan deze drukpunten op je borst. Plaats je vinger waar je schouder je borstspieren ontmoeten, ongeveer half tussen de oksel en je nek. Breng gematigde druk op één kant van je lichaam tegelijkertijd aan en wissel daarna van hand en plaats.

 1. “Tian Zhu” – Hemelzuil – Blaas 10

Om slapeloosheid te verlichten, als je een stijve nek hebt en/of erg moe bent: buig je nek naar voren, plaats beide duimen aan de achterkant van je nek totdat je de basis van je schedel vindt. Zak vervolgens met je duimen langzaam naar beneden langs de lange spieren aan weerszijden. Gebruik beide duimen op deze spieren, elk aan een kant. Verleng en strek je wervelkolom zodat je rechtop zit en druk kan uitoefenen op deze plekken.

Succes! Je zult je beter voelen.
Je kunt natuurlijk ook bij mij langskomen voor een Shiatsu behandeling.
Je hele lichaam wordt dan gerekt en gestrekt en je ervaart wat de acupressuur met jou doet!

 

 

Hoe ik mijn oude patronen doorbrak?

Onder de video tref je de transcriptie

Transcriptie:

Ik heb in de afgelopen periode afscheid genomen van een dierbare.

Mijn natuurlijke reactie bij eerder afscheid was om rigoreuze beslissingen te nemen.
Om grote keuzes te maken en bijvoorbeeld mijn baan op te zeggen of te verhuizen.

Deze keer wilde ik niet zo reageren. Mijn leven is fijn zoals het is en ik wilde niet weer in hetzelfde patroon stappen.

Dat leverde me veel onrust op.
Ik voelde dat iets in mij weg wilde. Vertrekken.

Wat heb ik gedaan om die onrust te doorbreken?

In het nu leven. Alles wat ik doe, met aandacht doen.
Als ik aan het werk ben, ben ik met al mijn aandacht bij het werk, als ik eten kook, kook ik en
als ik aan het sporten ben, zit ik echt op de fiets en voel de wind door mijn haren.

Ook leren om tevreden en blij te zijn met wat ik heb en dat vergt discipline en is soms lastig.
Praten met lieve mensen om me heen en die onrust woorden geven.

Aandacht is voor mij de sleutel.

Herken jij jouw patronen? En weet je die te doorbreken als dat nodig is? Wat is jouw sleutel?

Laat het me weten en vertel jouw verhaal.

Loslaten, hoe doe je dat?

De bladeren verkleuren, het wordt kouder… het is herfst. In de Chinese leer van de 5 elementen hoort de herfst bij het element Metaal.

De longen en de dikke darm zijn de organen die bij dit element horen.

Hierbij staan de longen symbool voor het nieuwe verwelkomen (inademen) en het oude loslaten (uitademen).

De dikke darm staat, naast het fysiek loslaten van afvalstoffen, ook voor het loslaten van emoties en gedachten. Vaak hoor ik iemand zeggen: “gewoon loslaten” als je ergens niet blij mee bent of je een gespannen gevoel in je lichaam hebt. Maar hoe moeilijk is dat laatste wel niet? Dat komt omdat we gewend zijn aan vasthouden, zo gewend dat we er niet eens bij stilstaan. En dat terwijl het vasthouden energie kost!

Loslaten geeft energie!

Wil je eens ervaren hoe eenvoudig het is om bewust spanning los te laten? Doe dan eens een van de de volgende mini-oefeningen en ervaar wat ontspanning met je doet:

5 mini-oefeningen die spanning in je lichaam losmaken

Het enige wat je moet doen om van dat gespannen gevoel af te komen, is als eerste: goed op je lijf letten!

 • Voel eens, waar zitten nu die spanning en lichamelijke klachten in je lijf?
 • Kraakt je nek?
 • Zijn je kaken op elkaar geklemd?
 • Heb je een frons tussen je wenkbrauwen?

Probeer een van de vijf onderstaande oefeningen:

Ga met je aandacht naar je:

 • Kaken

Gaap de spanning weg, met wijd open mond (voor nu mag het even). Het gaat niet om de diepe uitademing, maar om de beweging die je er mee met je mond maakt. Voel je de ontspanning na het gapen?

 • Wenkbrauwen

Trek ze 2 of 3 keer flink omhoog en laat ze weer zakken. Doe ook met je oogleden mee: knijp ze samen, laat ze los en ontspan!

 • Nek

Rol langzaam je nekwervels omlaag en kom met je kin naar voren op je borstkas, rol je kin naar je rechterschouder, rol dan – via je borstkast – naar je linkerschouder.

Je houd je hoofd omlaag en ontspan je nek met iedere beweging een stukje meer.! Kun je de ontspanning voelen?

 • Schouders

Adem in en trek je schouders op richting je oren. Adem uit en laat weer los. Doe dat en aantal keren en voel wisseling tussen spanning en ontspanning!

 • Heupen

Je wist het misschien niet , maar je heupen zijn ook een flinke stress-opslagplaats. En wat blijkt zelfs? Je heupen zijn fysiek verbonden aan je kaken. Heb je spanning? Dan merk je dat vaak meteen aan je kaken, die het sein doorgeven aan je heupen.

De kaakoefening voorkomt dus dat het zover komt, en de stress écht diep in je lijf gaat nestelen.

Deze oefeningen kunnen je bewust maken van spanning en ontspanning in je lichaam. Zo kun je ook met je gedachten en emoties omgaan. Wil je daarover meer weten?

Bel mij op 06-55172242 of maak direct een afspraak.

Leef jij je eigen tempo?

De zomervakantie is weer (bijna) voorbij. Heb je kunnen genieten van je vakantietijd waarin je de dingen op jouw tempo kunt doen?

Ben je weer helemaal in de running en laat je de tijd jou beheersen? Of beheers jij de tijd?

Alle informatie die je op een dag in je opneemt, moet verwerkt worden. Je hebt tijd nodig voor reflectie, rust en herstel. Je kunt je hersenen niet zomaar volstoppen met feiten, informatie en standpunten zonder ook op te ruimen. Van tijd tot tijd moet je ook wat ‘wegdoen’.

Opruimwerk

Dat gebeurt deels in je slaap maar je slaap kan niet al het opruimwerk aan. Als je slaapt, heb je geen controle over je gedachten.

Daarom zijn wakende meditatie en bewuste ontspanning net zo belangrijk! Het is essentieel om na te denken over hoe je dat het beste doet en daar ook tijd voor reserveert in je agenda. Het is net zo belangrijk om ontspanning en meditatie in te plannen als beweging.

Plannen

Als je niets plant, zul je steeds prioriteit geven aan het meest acute probleem. Zoiets levert stress op. Door een planning weet je dat je tijd hebt gereserveerd voor wat er gedaan moet worden .

Tips voor een betere tijdsplanning:

 • Schrijf je planning op
 • ­Maak een gedetailleerde planning (wie doet wat?) voor een korte periode, bijvoorbeeld een week
 • ­Plan je dagen niet te vol, hou lege ruimte voor spontaniteit of onvoorziene gebeurtenissen
 • ­Plan tijd met je gezin of vrienden in
 • ­Plan rustmomenten in waarin je helemaal even niks doet.
 • Neem regelmatig een Zenmomentje en doe een mindfulnessoefening van Thich Nhat Hanh.

Creëer jouw eigen Zenmoment

Je hebt er maar een paar minuten voor nodig.

Glimlach, waar je ook staat of zit. Kijk naar een kind, een mooie boom of bloem in de natuur , een schilderij aan de muur, alles wat redelijk verstild is en glimlach. Adem rustig drie keer in en uit. Blijf glimlachen en beschouw het punt waar je je aandacht op richt als je eigen ware natuur.

Uit: Het wonder van mindfulness van Thich Nhat Hanh