Verlicht zelf je stress met 5 acupressuurpunten

Iedereen voelt weleens stress maar voel je de stress (bijna) dagelijks, dan kan het een belangrijk gezondheidsprobleem worden. Ons lichaam ervaart stress om ons te helpen te overleven op het moment dat er echt gevaar dreigt. Sterker nog, stress activeert het sympathisch zenuwstelsel om de bloedstroom naar de spieren te versterken zodat er energie vrijkomt om te rennen, vechten etc..
Helaas worden we elke dag met stress geconfronteerd. In plaats van ons zorgen te maken over natuurlijke vijanden (denk aan bijvoorbeeld aan roofdieren) maken we ons zorgen over deadlines en verantwoordelijkheden. Deze factoren van het leven zullen nooit echt weg gaan en kunnen er voor zorgen dat sommige van ons zich chronisch gestresst voelen. Na verloop van tijd kan dit leiden tot slapeloosheid, spijsverteringsproblemen, hoofdpijn, verminderde seksuele verlangen, lage energie en een heleboel andere symptomen zoals:
• Hoge bloeddruk
• Hoge bloedsuikerspiegel
• Depressie
• Angststoornis
• Gewichtstoename
• Vermindering van geheugen en concentratie
• Verslechterd immuunsysteem
Hoe kun je stress managen?
Het is geen verrassing dat goed eten, mediteren en oefenen kan helpen om stress te verminderen, maar soms heb je een extra boost nodig.
Acupressuur is een van de makkelijkste en oudste methode die je snel kunt helpen stress te verlichten. Dit doe je door het aanraken van bepaalde drukpunten, die op de meridianen liggen. Deze meridianen staan in verbinding met specifieke organen of zijn netwerken waar de levenskracht of «Qi» doorheen stroomt. Wanneer deze Qi geblokkeerd is, kun je ziek worden.
 
Hoe gebruik je acupressuur?
Voordat je begint met het behandelen van jezelf adem je diep in en uit. Je masseert en stretcht de huid licht rondom de acupressuurplek. Je plaatst zachtjes je duim of handpalm op de plek en geeft steeds meer druk. Hou dat ca. 3 minuten aan. Probeer de balans te vinden tussen ontspanning en pijn en adem diep in en uit.
Nu volgt de uitleg van 5 acupressuurpunten die angst en stress kunnen verlichten en die je aan beide kanten van het lichaam kan masseren.
  1. “Nei Guan” – Binnenpas – Pericard 6

Plaats drie vingers op je onderarm. Houd je ringvinger evenwijdig aan je pols. Schuif je vinger naar het midden van je onderarm naast je derde vinger. Hier ligt het drukpunt. Je kunt of druk met je wijsvinger of met je duim zetten. Na 2-3 minuten beweeg je je vinger voorzichtig in een cirkelbeweging. Je voelt de spanning minder worden en verdwijnen.

  1. “He Gu” – Verenigde dalen – Dikke Darm 4

Plaats je hand met je handpalm naar beneden zoek de huidplooi tussen je duim en wijsvinger. Spreid je linkerhand uit en plaats je rechterduim op die plek. Geef zachtjes steeds meer druk. En blijf diep ademen om alle spanning in je lichaam te laten wegstromen.

3. “Jian Jing” –  Schouderbron – Galblaas 21

Kijk in de spiegel om de plek recht tussen je nek en schouder te vinden. Gebruik je wijsvinger om direct druk op deze plek te geven en herhaal aan dit aan beide zijden om Qi door je hele lichaam te laten stromen. Het kan in het begin een pijnlijk gevoel geven maar doe je ogen dicht en blijf ademen. Je lichaam zal zich steeds verder ontspannen.

  1. “Zhong Fu” –  Verzamelzaal van het midden –  Long 1

Als je problemen hebt met het rustig en diep ademhalen, gebruik dan deze drukpunten op je borst. Plaats je vinger waar je schouder je borstspieren ontmoeten, ongeveer half tussen de oksel en je nek. Breng gematigde druk op één kant van je lichaam tegelijkertijd aan en wissel daarna van hand en plaats.

  1. “Tian Zhu” – Hemelzuil – Blaas 10

Om slapeloosheid te verlichten, als je een stijve nek hebt en/of erg moe bent: buig je nek naar voren, plaats beide duimen aan de achterkant van je nek totdat je de basis van je schedel vindt. Zak vervolgens met je duimen langzaam naar beneden langs de lange spieren aan weerszijden. Gebruik beide duimen op deze spieren, elk aan een kant. Verleng en strek je wervelkolom zodat je rechtop zit en druk kan uitoefenen op deze plekken.

Succes! Je zult je beter voelen.
Je kunt natuurlijk ook bij mij langskomen voor een Shiatsu behandeling.
Je hele lichaam wordt dan gerekt en gestrekt en je ervaart wat de acupressuur met jou doet!

 

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *