5 Tips voor een goede nachtrust

Je begrijpt wel dat dit voor mij een spannende tijd is.  Een nieuwe praktijkruimte vinden, een nieuw huurhuis zoeken (tips zijn meer dan welkom) en de verhuizing regelen. Mijn nachtrust heeft wel wat te lijden onder al deze ontwikkelingen.

Iedereen heeft wel eens last van slecht kunnen slapen. Met ons hectische bestaan is het soms lastig om tot rust te komen en voldoende uren te slapen. Maar met deze vijf tips lukt het me om goed voor mijzelf te zorgen en weer een goede nachtrust te hebben.

Slaap op vaste tijden

Door elke dag te gaan slapen op verschillende tijdstippen kan je lichaam erg verward raken. Daarom raad ik je aan om elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Door jezelf deze routine aan te leren, zal je makkelijker in slaap vallen. Probeer dit ook zoveel mogelijk in het weekend aan te houden.

Piekeren voorkomen en ontstressen

Stressvolle situaties, zoals verhuizen, zijn de oorzaak van een groot deel van onze slaapproblemen. Maar hoe kun je je stress verminderen? Hoe pak je dat aan? Dat kan op verschillende manieren: neem een ontspannend bad of warme douche en een massage doet wonderen. Mediteren of sporten kan voor jou een manier zijn om tot rust te komen. Mijn favoriete manier om te ontspannen is het beoefenen van Zhineng Qigong ( https://www.kuri.nl/zhigong ) of een lange wandeling in de natuur. Zoek jouw favoriete manier om volledig te ontspannen en zorg daarmee voor een betere nachtrust.

Vermijd slaapmiddelen

Iedereen die moeite heeft met slapen, is het vast eens aangeraden. Een pilletje dat als wondermiddel wordt gezien. Maar hier moet je wel mee oppassen. Dit komt doordat het overgrote deel van deze medicijnen verslavend werken. Na een tijd kan het dus gebeuren, dat je niet meer zonder kan en voortaan moet leven met de bijwerkingen van deze slaappillen.

Minderen met koffie

Voor veel mensen een moeilijk punt: minderen met koffie. Door de cafeïne in deze drank kan het lastig zijn om te ontspannen en in slaap te vallen. Probeer daarom ‘s avonds geen koffie of andere dranken met cafeïne te drinken, maar kies voor een variant zonder cafeïne. Rooibos- en kruidenthee, decafé koffie en caffeïnevrije cola kunnen ook, als je de smaak van de caffeïnehoudende dranken niet kan missen. Als je erg gevoelig bent voor cafeïne, dan is het nog verstandiger om ook in de late middag geen koffie meer te nuttigen.

Betere nachtrust door muziek

Muziek raakt. Je kan er vrolijk of emotioneel van worden. Daarnaast is het bewezen dat muziek kan bijdragen aan een geweldige nachtrust. Wanneer je muziek luistert met 60-80 beats per minuut kan dit je helpen om sneller in slaap te vallen en dieper te slapen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *